На връх Перелик, Родопи, Смолян и тази година ще се състои Перелик Еко Джаз Фестивал „The Sound of Silence“.

Фестивалът е част от националният културен календар на България и става все по-популярен. Особена атмосфера на мястото придават оригиналният бит и култура на района и вековната фолклорна и песенна традиция. Събитието се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от Италианския културен институт, Посолството на САЩ в България и други.

Основната цел на фестивала е през месец юли всяка година в сърцето на Родопите да се провокира общуването не само с природата, но и между творци и публика. Джазът е основната водеща линия, защото импровизацията е най-висшата форма на творчество и майсторство, което дава свобода и простор на мислите. Идеята е за максимално сливане на музиканти и публика с изкуството и естествената и неподправена природна среда, в акустичната среда на планината. Топлината и отблясъците на огньове придават магичност на събитието. Джаз фестивала призовава към по-разумно и екологично съществуване.

На миналогодишното 12-о издание имаше рекорден брой хора – около 8000 смолянчани и туристи се качиха на поляните, което е с 2000 повече от 2015-а година.